top of page

Zulhelmi Zainal, Muhammad Shafiq Mohamad, Muhammad Hakimi Nor (HN) & Arif Danial

National Track Cyclists

National track cyclists Zulhelmi Zainal, Muhammad Shafiq Mohamad, Muhammad Hakimi Nor (HN) and Arif Danial who are members of the Men’s Elite Team Pursuit are Beet It Sport Malaysia Team Ambassadors’ for 2019. All four formerly represented Malaysia in track cycling in the junior category, and are the first junior team to be promoted to elite team upon reaching the age of 19.

The team is one of the earliest adopters of Beet It Sport’s beetroot juice since it was made available in Malaysia. They were introduced to the benefits of nitric oxide through the nutritionists in Institut Sukan Negara (ISN).

This upcoming pursuit team rates Beet It Sport as their No.1 sport supplement and has experienced benefits in terms of improved breathing ability, energy, time to exhaustion, sprint performance, muscle power and recovery, and reduced muscle fatigue.
 

NationalCyclist4.jpg

1. How did you get involved in cycling?

ZZ: Bapa saya adalah rakan kepada bekas pelumba negara iaitu Khamis Kasron. Atas perkenalan itu, saya sedikit sebanyak mengambil tahu sukan berbasikal bagi menarik minat saya dengan lebih mendalam, dan saya terus mengambil keputusan untuk berkayuh di bawah kejurulatihan Khamis Kasron.

 

SM: Bermula dari ajakkan rakan sebaya yang kemudiannya, membawa saya berjumpa dengan Jurulatih Daerah Kemaman.

 

HN: Saya bermula kayuhan sejak mendapat dorongan daripada ayah saya. Kemudian ayah saya menghantar saya ke Majlis Sukan Negeri Perak.

 

AD: Datang minat dari tontonan Le Tour De Langkawi. Kemudian saya berjumpa dengan jurulatih pasukan berbasikal Perak untuk mencuba bakat yang ada.

 

2. What made you decide to pursue cycling full-time?

ZZ: Saya mengambil keputusan untuk meneruskan sukan berbasikal ini sepenuh masa setelah kehilangan ibu saya pada tahun 2014. Atas kesungguhan saya, saya menerima tawaran berpindah ke Pusat Berbasikal Johor di Muar bagi mewakili negeri Johor.

 

SM: Saya meneruskan sukan berbasikal ini sepenuh masa kerana saya percaya saya mampu membuktikan bahawa saya boleh maju ke hadapan.

 

HN: Saya meneruskan sukan berbasikal ini atas minat saya yang mendalam tentang sukan berbasikal bagi mencapai impian saya ke temasya besar.

 

AD: Kemenangan daripada kejohanan kejohanan sebelum ini menyebabkan saya lebih yakin untuk meneruskan sukan berbasikal ini sepenuh masa untuk ke hadapan.

 

3. What motivates you to train and compete harder?

ZZ: Dalam fikiran saya, apa yang seorang juara boleh lakukan, mengapa saya tidak boleh lakukan? Dan ianya semua adalah tidak mustahil, sentiasa bersikap seorang juara dan tidak mudah putus asa.

 

SM: Dorongan dari keluarga dan rakan-rakan seperjuangan yang membuatkan saya lebih bersemangat dan bersaing dengan lebih bersungguh-sungguh.

 

HN: Saya menjadikan persaingan sebagai cabaran untuk saya kuat dan lebih berusaha, agar tidak ketinggalan.

 

AD: Memikirkan tanggungjawab saya terhadap negara dan keluarga yang memberikan harapan untuk saya terus berjuang dengan lebih kuat dan bersungguh-sungguh .

 

4. Best Cycling achievement so far?

ZZ: Pingat Emas Individual Pursuit di Kejohanan Asian Cycling Championship 2018

SM: Pingat Gangsa Team Pursuit di Kejohanan Asian Cycling Championship 2018

HN: Pingat Gangsa Team Pursuit di Kejohanan Asian Cycling Championship 2018

AD: Pingat Emas Team Pursuit di Kejohanan South East ASEAN GP 2018

 

5. What are your top three sport nutrition tips?

ZZ: Beet It Sport, Horleys, Science in Sport (SIS)

SM: Beet It Sport, Powerbar, Science in Sport (SIS)

HN: Beet It Sport, Enduerox, Science in Sport (SIS)

AD: Beet It Sport, Powerbar, Science in Sport (SIS)

 

6. What are your top three training tips?

ZZ:

 1. Mendengar nasihat dan arahan daripada jurulatih

 2. Mengambil makanan yang seimbang

 3. Melakukan setiap aktiviti latihan dengan sepenuh tenaga yang ada

 

SM:

 1. Penjagaan tidur yang cukup

 2. Mengamalkan nutrisi sukan sebelum dan selepas latihan

 3. Sentiasa berfikiran seorang juara

 

HN:

 1. Mendengar arahan jurulatih

 2. Memberi 100% tenaga dalam latihan

 3. Minum air dengan mencukupi

 

AD:

 1. Minum air dengan jumlah yang betul

 2. Wwaktu tidur yang mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 8 jam

 3. Sentiasa berfikiran positif

7. Where did you hear about Beet It Sport?

ZZ, SM, HN, AD: Saya mendengar Beet It Sport melalui Institut Sukan Negara (ISN) yang memberikan pandangan tentang kebaikkan jus ubi bit ini .

 

8. Why do you use Beet It Sport and how has it helped you?

ZZ: Saya menggunakan Beet It Sport kerana Beet It Sport dapat melancarkan lagi peredaran darah saya ketika latihan dan kesannya pernafasan saya lebih lancar berbanding sebelum ini.

SM: Saya menggunakan Beet It Sport kerana kesan dari Beet It Sport memberikan saya lebih bertenaga dalam latihan, seperti pernafasan saya lebih lancar berbanding sebelum ini.

 

HN: Kerana Beet It Sport memberi banyak kelebihan kepada diri saya dalam waktu latihan seperti mempercepatkan waktu rehat saya dalam keadaan penat.

 

AD: Kerana Beet It Sport memberi pelbagai kesan yang baik bagi menambahkan prestasi saya sewaktu berkayuh. Ia membantu saya dari segi mengurangkan kepenatan sewaktu kayuhan saya.

bottom of page